Pages

Peminat-Peminat Wa

19 August 2010

GeLaGaT Di BaZaR RaMaDHaN


Mmg seronok menjelang ptg ... psl tu la time tuk wa jln2 g bazar ramadhan ... kdg2 tu terase lemas gak ... yela, dgn org ramainye ... dgn asap penjual lg ... tp yg bess nye ble wa tgk juadah2 kt situ ... kdg2 tu, mknan yg kite tak penah tgk pun ado ...





Wlau pe2 pun ... ni wa tuju kt peniage2 la ... dorg ni kene la ade etika2 yg btul smase menjual ... psl pe wa ckp camni .. psl wa penah alami le ... wa perasan la kan, dorg ni kurang amik berat aspek kebersihan ... ade gak sesetengah peniage ni sebok pikir psl untung je di bln pose ni tp ati pembeli tak dijage ... contohnye, dorg kdg2 masak blk lauk yg smlm tak abis tuk dijual ari pulak ... mmgla taknak mmbazir tp kualitinye stil same lg ke ...

Ok bab kebersihan yg wa ckp td pun ade contohnye ... ni lg la mmg tak patut ... tgh tekak wa ni teringin sgt nk mkn mertabak ... tibe2 terbantut ... dhla kite tgu lame ... pastu sipenjual ni pulak mmg pengotor n femalasss ... (unte pdg pasir pun xmls camtu) ... mane taknye, die ni leh dgn selambe je gune telor ayam yg tak dicuci dulu ... maksud wa taik ayam tu stil ade melekat lg ... pastu dhla die tak pakai sarung tgn ... pe lg, dlm ramai2 org tu wa terus je blahhh wlaupun wa dh oder td ..



So wat peniage2 kt bazar ramadhan ... TOLONGla ... kiteorg ni beli pakai duit dr hasil yg halal ... so jgn la pulak luorg dpt untung dgn cara yg busukkk camtu ...

20 comments:

Wish said...

betul tu bro, kadang2 makanan yg dibeli tu kurang gula dan garam. ade yg x rasa apa pun ada...

misyamissyou said...

oh..memang bro..ingt sy sorg je yg rase cm ni..sebab tu jarang nak pegi bazar..tak tau la nak kate diorg ni budget terhad ke ape ke..kadarkan basuh telur je pun tak kan xsempat..serius geli..mkanan hari ni tak abis boleh jual esoknye..cm tu ade ke org nak beli? haihh..padahal dpt pahala kot bln pose cm ni..

wanie said...

hah para pnjual d luar sane..dgr tu cik puyol dh bebel tu! ekekeke...

ehh betol..kdg ikot diorg je msk..org nk brniaga, ko pn nk brniaga..kdg mcm x iklas je cara diorg msk tu..

kliks said...

Buat cam aku, penjual yg sombong, pemalas, kotor, masak lauk semalam, balik hari tu je la aku beli ngan dia w/pun best masakan dia. Contoh JM nasi Beriani.. hampeh

farhana_aziz said...

mmg xberapa gemor ke bazar.kalau pergi pun bl kuih je.lauk2 mtk maapla.kang kesian laki aku keracunan.ehehehe

dunspeak♥ said...

sekarang dah agak malas nak gi bazar Ramadhan. Tapi memang betul. peniaga patutnya tekankan aspek kebersihan.hishh

ms.GrEEn said...

uwa..ckp pasal kebersihan nih..ada bazar kat sini...ipoh(bukan tempat sebenar) ahaha...aku baru je beli ayam rendang...mmg rupe die nmpk enak la...cm sedap..then time berbuka kemain enak juge mkn ngn roti..dah separuh ayam tuh aku abiskan..then ada.....benda menguik2 dalam tuh..what!! ade ulat wooo~~ sries..luar x nmpk seh...dalam daging tuh ade...ommaa..mmg aku wek3 x sudah la..esoknyer mc..cirit birit..adoi...sedey:(

aein said...

saya dr puasa first x penah beli makanan kt bazar..rela buka goreng ikan bilis dengan nasi putih..sbb serik tahun lepas mc puasa 5 hari gara2 diarrhea keracunan makanan kt bazar..huhuhu

pemanas cerita said...

bab telo tu mmang susah nk cri peniaga yg cuci dulu.tak kira la kat bazar ke restoran.diorg nak save bajet, tenaga n mase.yg jdi mangsa - pembeli

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

memang betul tu~ dha tu depan2 pelanggan lak~ dan yang dibuat tu adalah makanan yang diorder oleh kita. adessss. aspek kebersihan tu kena tingkat la~ sebab rambut pown leh jumpa dalam makanan!

echah mashuri said...

kalo telur xbasuh mmg geli ohhh!!!!!

Aliesya♥Amani said...

xleh blah header di atas...hahahaa..
nk gelak la...

::ienafazlyna:: said...

smlm neli kih kat bazar ramadhan, nmpak macm best..tp....adooiii..buat sndiri lagi baik

M a W a D D a H said...

peniaga ni pun kena la jugak jaga kualiti makanan...huhu...

tu kadang2 prefer masak je wpun duk sorang2 kat umah...huhu

sweetsal said...

alamak..semalam kitorang beli murtabak...dia basuh ke dak telur tu..nasiblah dh mkn kenyang..hik2

Mariella Liyana said...

I memang tak puas hati tul dgn pasar ramadhan skang...
Semua mahal2 belaka, pastu quality tarak. Pfffttt...!

Bro, pernah nampak tak mamak kacau cendol pakai tangan??? I pernah and sumpah tak nak beli cendol mamak dah! Eeuuuww...

Dark Half said...

ini kalau incik telordibasuh tau sure dia kecik ati

tp btol la, telor kl x basuh, makanan tu dah jd serupa najis. korang penah dengar char koey teow telordibasuh x?huhu...taukeh siap mention lg

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

diana said...

dia orang ni kadang2 nak untung je..
maklum la beniaga untuk sebulan je..

Yuni Aisyah said...

mmg best kalo g bazar sbb leh jumpe mcm2 mknn..nak pulak mknn pebret mmg xleh tolak..even bersesak-sesak pon snggup redah semata-mata sbb mknn pebret tu..

mmg setuju la ada peniaga2 nie yg xtau kebersihan..x fikir ke kalo nnti pelangan tercirit nnti..hukhuk..

Che Armster said...

gua stuju.. sila korbankan sedikit masa untuk membasuh tulur-tulur tu subulum rejeki anda terkorban sebab customer sudan ban korang punya gerai

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails