Pages

Peminat-Peminat Wa

09 August 2010

HaTi2 iKaN KeLi


N3 kali ni wa nk citer sikit psl ikan keli .. ikan ni mmg wa punye peberet .. kalu dibuat sambal ... pergh!!! ... plg wa suke kalu ikan ni diguren rangup .. psl ekor dgn pale nye pun wa leh bedal ... tp bg luorg yg suke mkn ikan keli .... hati2 yer ..... ni sume gara2 info yg wa dpt mlm td .. si Sulaiman Ahkelaken yg bgtau dlm mimpi wa mlm td ... hehehe

Perbezaan ikan keli memakan bahan haram & halal

Haram (Ikan yg diternak org bukan Melayu diberi mkn perut ayam,
bahan buangan, bangkai & organ dalaman babi ... sume benda tu tak halal tuk umat Islam) .. ciri2 lain ...


* Pale berbentuk 'V'
* Bentuk badan mirip torpedo
* Badan kaler itam berkilat
* Bahagian bawah badan kaler putih melepak
* Bahagian antara bawah pale & badan kaler kuning
* Pebile diguren akan meletup psl byk lemak

Halal (diberi mkn palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan,
pale ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang &
vitamin) .. ciri2 lain ..


* Pale berbentuk 'U'
* Bentuk badan tirus
* Kaler itam kelabu & tak berkilat
* Bahagian bawah badan kaler putih kelabu
* Takde kaler kuning kelihatan di bahagian antara bawah pale & badan
* Diguren tak meletup


so bg sesape yg tak caye ... luorg tgu la smpi si Sulaiman Ahkelaken tu dtg kt mimpi luorg lak ... wa dh serik dh .. psl wa ngat die dtg dlm mimpi wa , nk bg wa harte ... wakakaka

18 comments:

qistynacorner said...

hoho, nk kena gtau kt bbsitter ank ni tips2 nyer, sbb kite mmg x mkn keli n xkan masak... haha... ank ske sgt ikan ni kalau dia msk, sekor pown abes dimkn... :)

suhaila said...

saya tak makan ikan keli, dan saya tak lalu makan if ternampak kepala ikan keli tu dalam pinggan orng lain...huhuhu

farhana_aziz said...

hard die fan ikan keli!hehehe.tapi takutla plak nak makan bila baca entry puyol ni..adeii~pasni kena belek betul2 la ikan keli tu.

si ReRiaNg MaTA BuLAt said...

alamok, peberet saya tu ikan keli.. kena berjaga2 la lepas ni. thx for the info~

P/s: Tengok ikan keli teringat cite LONG KONG (cerita thailand tu)

Rina (◕‿◕)✿ said...

adeh.ilg slera ngan ikan keli =_=

.imah. said...

adeh, ni kena ckp ngn mak ni.
hahaha, xD

bdk johor said...

wa mmg suke makan en curly. opss tersilap lak.. ikan keli.hehehe. trpaksa lar wa kena belek2 ikan kt pasar nnti. hahaha

mr.curly said...

bdk johor:.. eh. bkn ke lu suke mkn ikan piranha.. hehe

~taniea~ said...

adoi... ika keli mmg feveret, tapi slalu beli kat kedai je yg da siap masak. lepas ni sebelum beli kene interview dulu la makcik kedai beli kat mana ikan keli tuh...

PUSAT TERNAKAN KELI KANVAS PULAU PINANG said...

jom tgk blog ikan keli

♥cutebabygirl♥ said...

waaaaaaa
fevret i jugakkkkk!!!
ala, takutnye cmtu.
kdg2 men mkn je.
x pasan dah smua tu..
wuwuwuwu~ T_T

echah mashuri said...

best2 ikan keli gn belut...waaa...
tp tkut la nk mkn...tkut xdpt beza v n u...huk

amira said...

huu..ikan keli memang peberet..
bela sendiri bagi makan perut ayam??
tu kira haram ke??

Cik Bucken said...

aku goreng ikan sume meletop2 jeee..
-_-"
dah la ikan tu je yg aku mkn..
ekelehh...kemane arah pemakanan ikan aku slps ni...wuwuwuwu

Nashays said...

klu dah gureng jual kek kodai tak nampak de itam bkilat, gureng mlotup ko tidak..

aniwei wat lauk sahur sodap ikan koli neh :)

Nur Fannun said...

ikn kli mmg sedap..klu nk ikn kli jgn mkn yg jenis ternakan kolam..bli yg penjual dr sungai..mostly jns ternak bg mkn perut babi..

owh, klu kli xmkn babi..goreng pun tak meletup ey..siang kulit ke tak?
biasanya klu siang kulit tak meletup..

Nur Fannun said...
This comment has been removed by the author.
Onelove...Jambu merah warna said...

suke mkn ikan keli..huhu..
harap2 ikan keli yg pernah kte mkan dulu halal..seram lak dgr..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails