Pages

Peminat-Peminat Wa

20 July 2010

TiPS JaGe kEtE..kete jd kalis air ujan



Dah lame gak wa tak buat n3 psl ni... lepas wa dengar nasihat membe2 n wa praktik kan sendiri.. hasilnye mmg mujarab... dgn cuace kite yg tak menentu skg ni... kejap ujan.. kejap panas... dicampur lak dgn habuk.. mmg sesuai la kite cube amalkn tips ni...

Bilas dengan syampu PELEMBUT PAKAIAN. Cara2nye ialah:
1. Cuci kete luorg sebersih-bersihnye.
2. Bilas dgn air bese dulu
3. Sediakan separuh baldi air & bancuhkan dgn sepenutup penuh
pelembut pakaian.
4. Larutan td luorg leh lap dgn kain or disemburkan dgn
pam pemyembur pada seluruh body kete luorg (getah/cermin semua bole).
5. Biarkan larutan tu seketika pada badan kete luorg.. time ni luorg dpt lihat kesan serta merta larutan tu terhadap air yg melekat pada body kete..ia akan jd bintik2 & mengalir turun
6. Jgn tgu kering baru lap....tetapi lap dgn kain lembab
dgn larutan td smpai kering.

Luorg leh ulang berkali2 proses (4)~(6) pada bila2 mase (kalu kete tak kotor sgt)... larutan tu pun luorg leh masukkan ke dlm tangki pengelap cermin.. nti cermin kete akan jd seperti mencurah air di daun keladi...


Kebaikan gune larutan ni ialah tak mengaratkan logam (baik
tuk body kete & pemancut cecair cermin).. malah menghalang
pengaratan psl bende ni selamat pada mesen basuh luorg..

psst: semua PELEMBUT PAKAIAN adalah sesuai..tak kirelah pe brand pun.. pasni mane kete2 yg nmpak ganas pasti akan bertuka jd lembut..auww!!!.. hehe

Selamat mencuba..



28 comments:

Ladygebuz said...

Buleh tak lu bagi rujukan kat ne lu dpt petuaazzz ni....mak takut la nak cuba nyahhh...sementelah keta mak mmg slalu hampeh paras rupanya...apa petuaazzz ni telah disahkan oleh pakar ker???Anyway thanx,cukup ilmiah skali....huhuhu.

bdk johor said...

wakaka..!! bro nk tanya, kalau pakai klorox bole x? ape kesannye pulak? hahaha

farhana_aziz said...

apek puyol, ini petua betul2 b'kesan ka?kalu betul, wa kompem suruh wa punya laki cuba buat lor..neway,banyak timakasih sbb apek sudi share ini petua.

jasamu dikenang!hehe

mr.curly said...

buat ladygebuzz,bdk johor,farhana..percayela,tips ni dh dipraktikkn digaza city,kandahar,kabul..btul2 ho liao!!.. hehe

cik panadol said...

lu bg perua nih?hahahah

wa tak penah tgk lu basuh kete pon...lu anta car wash ade la wa nampak hahaha...

fairuz n nani said...

wah, bleh cuba ni..boleh jadik selembut sntuhan ibu la kete sy nanti..hahaha~

mr.curly said...

cik panadol:..aya!! xkan la tiap kali wa nk basuh kete wa kene repot kt lu maa..aa..aa..aa

bdk johor said...

abis lar kalau dh dipratikkn kt sane. Meletup lar jawabnye keta tu.. hahaha

lulu_kiki said...

wahh!!thankz 4 sharing
=))

eNaSaN said...

huhu betoI ka nie??/ nk try test gak la...lalalala

BezBuddy said...

leh try ni...suke basuh keta abg n akak sy...dpt upah rm10 seorang...hehe

sop said...

kereta ku berhujan dan berpanas..
kalau guna softlan lg bertambah lembut besi kereta ku.. huhuhu..
kadang2 sebulan sekali jer basuh..

HidrogeN said...

thanks for sharing. leh try ni.

Che Armster said...

nnt aku pakai downy.. baru la hari ketiga tualaku eh silap.. keretaku tak bau busuk!

mr.curly said...

che armster:..pasni kete lu lg lembut dr tuala.. hehe

nuriz said...

bagus le tip ni cik keli heheh

.s.o.f.i.a. said...

wa macam was2 lak ngan petua nie..... nnti wa suh bf wa buat kat keta dia lu.... kalau tak jadik lu jangan heran naper tetiba blog lu kena bom bro!!!!

annazanariah said...

ayat last tu tak tahan "pasni mane keta2 yg nampak ganas pasti akan bertuka jd lembut.. auwww!!"

hahha.. selembut belaian ibu (softlan,2010)

mr.curly said...

sofia:.. ish3 teroriss gak rupenye awak ni ek.. hehe

cikmin said...

tip jaga rambut cam mr.curly ada?

echah mashuri said...

petua petui bersama bro curly...huuhu

mr.curly said...

cikmin:.. tips yg tu coming soon wokey.. hehe

bdk johor said...

wa setuju dgn cikmin.. kitorg nk tau tip2 lu jaga rambut. lu pakai minyak tar ke, minyak sapi ke atau minyak masak ke.. sume kitorg nk tau. hehehe

ketingting said...

tanak. tanak cuci keter. sebab lepas cuci keter, tetap kena hujan dan panas. buat penat je. kuikuikui! sini takde parking khas :(:(
parking tepi jalan je. huhuu

Yatre Hayati said...

nanti tak lembut ke kereta tu?? terima kasih mama sebab buat kereta saya lembut..

heeee~

edy said...

cara gak ek cara basuh camni

RaMa2UnGU said...

hoho..good info..nak cuba la..kete pun cam ape dah rope tu...heheh

Ir-Shah said...

petua sempoi niee..nk try ler..msti x yah wat airbrush kt keta dh..oohohoh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails