Pages

Peminat-Peminat Wa

15 June 2010

KaNciNg GiGi

Semalam maklong wa meninggal dunia, tibe2 je die pergi, sedih sgt rasenye..Punca-punca die meninggal sbb kancing gigi, wa xphm sgt ape kancing gigi ni, wa pn mengoogle la sbb nk tau sgt butir2nya.. ni la ape yg wa jmpe untuk info bersama...

Kancing gigi juga dikenali sebagai tetanus. Tanda-tanda seperti kekejangan otot yang menyakitkan.

Kancing gigi terjadi akibat luka yang dicemari oleh spora bakteria jenis Clostridium tetani. Kancing gigi merupakan sejenis penyakit berbahaya yang boleh membawa maut dan menjadi punca utama kematian di Asia dan Afrika.

Clostridium tetani dijangkiti melalui manusia, kuda dan haiwan berdarah panas. Saluran usus, luka dan spora, tanah, najis mengandungi bakteria ini.

Risiko penyakit ini amat tinggi jika kecederaan berpunca daripada objek runcing dan tajam seperti jarum atau duri pokok yang tercemar yang berkemungkinan mencucuk spora jauh ke dalam kulit.

Tanda-tanda seseorang itu mendapat kancing gigi ialah kelesuan, ketegangan atau kekejangan, sukar mengunyah, otot semakin keras hingga terkancing gigi, susah tersenyum lebar, pengecutan otot yang kuat, kekejangan yang menyakitkan. Kancing gigi mengakibatkan keretakan (di tulang-tulang panjang, tulang belakang), kerenggangan tendon, kesukaran makan, kegagalan jantung dan trombosis. Kancing gigi hanya boleh dicegah melalui vaksinasi.

2 comments:

uncle said...

waa sebab kancing gigi? penyakit zaman sekarang ni bukan boleh dikira sangat..kekadang batuk pun boleh GOL...takziah kepada maklong kamuu..semoga rohnya dicucuri rahmat.

Nisa said...

tenkiu for d info mr curly.. bru tau pasal kancing gigi..n x sngka boleh bawak maut...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails