Pages

Peminat-Peminat Wa

12 August 2011

LaRaNGaN PeMBeSaR SuaRa WaKTu SuBuH




Just n3 pendek je.. luorg ade terbace tak kt paper Berita Harian ari ni psl Jab. Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang(JHEAIPP) tlh mengarahkn sume masjid n surau di negeri tu menghentikn bacaan al-quran mnggunekn pembesar suara pada waktu subuh.. sbbnye psl bercanggah dgn hukum syarak n leh ganggu org lain di dlm or luar masjid..

Kdg2 benda camni leh wat kite konpius.. jd yg se eloknye, kite diskas la dlu dgn pakar2 agama sbelom kite wat sebarang andaian..

Ape pandangan luorg???

Citer selanjutnye, luorg bace la kt paper BH ari ni ye..


18 comments:

.: iEyLa :. said...

erm..hal2 yang berkait ngn agama ni sensitif nk dibincangkan kalau berkait dengan agama2 lain..

Anum said...

ermmmmmmm nak bagi komen pun takut la...kena tanya yang pakar nie

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

Kuman Chaos said...

hmmm masalah gak nak bagi komen nih... nanti ada la pakar akan bagi komen weekend nih kat paper

rara pinkmafia said...

hah,bio betik.pulau pinang kan cina pegang kan.tu jd cm tu.

honey amour said...

mcm2 dah tak boleh sekarang ni..betul kata awak..kadang2 bole konpius..

hUnnEE a.k.a mrS cAun said...

hurmmm...mmg x bley ker??...dasyat...dunia nak kiamat la nehhh

cikpia said...

erk!!!! tak berani komen... tak arif sangat bab2 nie....

fazilzura said...

Dunia dh nak Kiamat le bro ...

mmg makin gile dh nowdays..

Far8 budak baik said...

tak patot kot..huh
macam2 betol lahhh

budakijaupendek said...

sensitiviti kaum betul. huhuk!

uncle hyree said...

ada jugak larangan camni huhuu ini menimbulan amarah kepada masyarakat majoriti Islam..padahal depa kena hormati dan peka dengan sensitiviti keagamaan.

izfanora said...

dulu belajar, ustazah ckp, bila kita bc al-quran, ada org tgh sembahyang, xboleh bc kuat2 sbb mengganggu org sembahyang. smbhyg itu wajib. so, itu yg diutamakan.

pndpt peribadi pula, boleh je asalkan kurangkan volume. yelah, xsemua org terus bgun lps azan. maybe lwt skit. then, bila nk solat plak, xleh nk kusyuk sbb ada org mengaji.

stellaizz said...

tanda2 dunia hampir dgn kiamat.....

bdk johor said...

ini adalah keputusan Majlis Fatwa Negeri yang dianggotai Mufti, ulama, professional agama dan wakil istana negara.
so.. yang wa tau, Hal Ehwal Agama Islam di P.Pinang adalah dibawah Yang DiPertuan Agong. bukan oleh State of Government.
mohon diperbetulkan kalau ada yg wa silap.

Ringgo said...

Tul tu bro sebelum kita diskas , seeloknya kita tunggu ulasan dari para ulamak & pihak yang berwajib ttg perkara ini ..
tapi arahan tersebut juga selaras dengan keputusan mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri
dan larangan membaca al-quran ni dah berkuatkuasa dahulu di negeri perlis sebelum ni ..
TAPI laungan Azan masih lagi seperti biasa ..
TGNA pon menyokong perkara ni turut menyokong pensyarah USM, Prof Madya Dr Asri Zainul Abidin dan Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya.. Larang guna pembesar suara selaras syarak

shameel Iskandar said...

spt kata ringgo. ini tiada kaitan dgn politik sbb perlis yg dipimpin oleh BN dan org melayu pun haramkam azan subuh guna pembesar suara. jadi kita jgn mudah terpengaruh dgn akhbar dan perlu dgr hujah dari pihak2 yg berwibawa

cik sakdi said...

azan pon ade ura2 dilarang gune pembesar suare. entah nak jadi ape. huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails